Novosti i obavijesti

[Luceed] Fiskalizacija i unos poslovnih prostora od 01.07.2017.

PON, 19.06.2017. | 16:43 h


Obavještavamo korisnike da se od 01.07.2017. prijava poslovnih prostora Poreznoj upravi, sve promjene podataka poslovnih prostora, uključujući i promjenu radnog vremena, te zatvaranje poslovnog prostora provodi isključivo putem aplikacije ePorezna.

Porezna je sve postojeće poslovne prostore korisnika prebacila u novi sustav, ali se ti podaci moraju kroz ePoreznu potvrditi i nadopuniti s podatkom o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja najkasnije do 31.07.2017.

Obavijest o puštanju u produkciju nove aplikacije može se pronaći na stranicama Porezne uprave.

U sklopu obavijesti dostupan je Obrazac prijave poslovnog prostora za sve obveznike fiskalizacije koji nisu korisnici ePorezne. Oni obrazac dostavljaju u nadležnu ispostavu Porezne uprave. Napominjemo da obrazac popunjavaju samo oni obveznici fiskalizacije koji nisu korisnici ePorezne.

U sklopu obavijesti dostupne su i korisničke upute za rad s aplikacijom ePorezne za prijavu poslovnih prostora.

Za podatke proizvođača programskog rješenja Luceed navodite:

  • Naziv: Tomsoft d.o.o.
  • Adresa: Zagreb, 4. Vrbik 6
  • OIB: 28658131868

Za podatke o održavatelju programskog rješenja Luceed navodite:

  • Naziv: e-Sustavi d.o.o.
  • Adresa: Zagreb, Dinarski put 22
  • OIB: 23773266371

Kroz Luceed je i dalje potrebno provoditi inicijalnu prijavu novog poslovnog prostora, kao i zatvaranje poslovnog prostora. Iako se podaci prijave i zatvaranja poslovnog prostora iz Luceeda više ne šalju Poreznoj ovo je bitno zbog usklađenosti podataka u Luceedu i na ePoreznoj, kao i zbog ispravnog funkcioniranja fiskalizacije u Luceedu.

LUCEED PROMJENE

U nastavku su opisane promjene koje su napravljene u Luceedu po pitanju prijave i zatvaranja poslovnog prostora prema promjeni koja vrijedi od 01.07.2017.

Nova verzija Luceeda biti će Vam potrebna kada ćete trebati otvoriti novi poslovni prostor ili zatvoriti postojeći poslovni prostor. Samo izdavanje računa i fiskalizacija radi i na staroj verziji.

ADMINISTRACIJA

- Osnovne postavke -> Prijava/Zatvaranje/Privremeno zatvaranje poslovnog prostora 

Zadržane su opcije prijave i zatvaranja poslovnog prostora (akcije iz izbornika), ali se podaci ne šalju u Poreznu. Dodana je nova opcija "Izbornik->Privremeno zatvaranja poslovnog prostora" koja služi za privremeno zatvaranje poslovnog prostora (ista opcija je dostupna i na ePoreznoj). Odabirom opcije uključuje se kvačica na kućici "Privremeno zatvoren PP" koja je dodana na formu. Kada se prostor koji je privremeno zatvoren želi ponovno otvoriti, potrebno je kroz Luceed odabrati akciju "Izbornik->Prijava poslovnog prostora". Poslovni prostor koji je zatvoren ne može se ponovno otvoriti.

Korisnici trebaju sami voditi brigu o usklađenosti ovih statusa poslovnog prostora između Luceeda i ePorezne, kao i o točnosti unesenih podataka jer ne postoji mogućnost automatske provjere usklađenosti podataka. U prvom redu je važno paziti da prostor bude prijavljen i u Luceedu i na ePoreznoj, i da je prijavljen s identičnom oznakom poslovnog prostora kako bi se izbjegle greške da se iz Luceeda fiskalizira račun poslovnog prostora koji nije prijavljen na ePoreznoj ili je prijavljen s drugom oznakom. Ako dođe do takve greške na ePoreznoj bi trebala biti vidljiva obavijest o greški.

- Osnovne postavke -> Radno vrijeme poslovnog prostora 

Od 01.07.2017. onemogućili smo upis radnog vremena poslovnog prostora kroz Luceed jer se ti podaci evidentiraju preko ePorezne.

Prilozi: