Novosti i obavijesti

[Luceed] - izmjene poreznih stopa od 01.04.2022.

PON, 28.03.2022. | 10:53 h


Hrvatski sabor je 25. ožujka 2022. usvojio izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se želi ublažiti rast cijena sa kojima su suočeni građani i gospodarstvo.

Zakonskim izmjenama stopa PDV-a smanjuje se s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

U Luceed-u je potrebno kreirati nove porezne tarife (nikako ne koristiti već postojeće tarife, kojima bi se samo promijenila porezna stopa!!!) kojima se definira datum početka 01.04.2022. i obavezno se mora navesti i prethodna porezna tarifa, koja će biti važeća do tog datuma.
Nakon toga se artiklima može promijeniti porezna tarifa na novu, a Luceed će se brinuti o tome da se kod prodaje prije 01.04.2022. koristi trenutno važeća porezna stopa, a nakon tog datuma će se koristiti nova porezna stopa.

Kratke video-upute možete naći ovdje (video se otvara u novom prozoru)
Napomena: u uputama je opisan princip unosa nove porezne tarife i promjene tarifa na artiklima. Vi koristite Vama potrebne porezne tarife i stope.

Više o promjenama i novim poreznim tarifama može se naći u članku na web stranici https://www.rrif.hr/promjena_stopa_pdv_a_od_1_travnja_2022_godine-2126-vijest/.